El 4 als rellotges amb numeros romans

dimarts, d’agost 22, 2006

Les regles no han estat sempre acceptades. Per exemple és molt comú veure a molts rellotges l'ús de IIII per al numeral 4, en lloc del correcte IV. Algunes raons per les quals això ha estat així són:

* El conjunt de quatre caràcters IIII crea una simetria visual amb el seu oposat en l'esfera VIII, cosa que el IV no aconsegueix.
* Posant III, el nombre de símbols sobre el rellotge és: 20 símbols I, 4 símbols V i quatre símbols X, aquests números són múltiples de 4, per la qual cosa és possible, per als fabricants de rellotge, fer un motlle per a la fabricació de 5 símbols I, una V i una X, amb el que això suposa d'estalvi en la fabricació dels símbols. També és possible fer els motlles següents per al seu ús una sóla vegada:

V IIII IX
VI II IIX
VII III X
VIII I IX

IIX invertit proporciona el XII. A més tenim dos IX un dels quals, invertit, proporciona el XI.

* IIII va ser preferit pels romans en l'antiguitat.
* També se suggeria que el IV correspon a les dues primeres lletres d'IVPITER, el déu romà, el seu ús, per tant, no era apropiat.
* El símbol I és l'únic que apareix en les primeres quatre hores, el V apareix les següents quatre hores i el X les següents quatre, proporcionant una simetria trencada usant el IV.
* IV és més difícil de llegir amb la inclinació en l'esfera del rellotge.
* Luis XIV, rei de França, preferia IIII sobre IV, pel que va ordenar als seus rellotgers produir rellotges amb IIII en lloc de IV, instituint un costum que perdura.

font | wikipedia

marcadors socials: ma.gnolia furl reddit Squidoo Technorati delicious google yahoo digg facebook

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada