Els noms dels mesos

dimecres, de febrer 06, 2008

Abans que res no és necessari explicar que calendari és un paraula derivada del llatí calendae, nom amb què els llatins indicaven el primer dia del mes. A l'antiguitat se suposava que el Sol es detenia en dotze llocs durant el seu viatge anual a través del seu cicle.

En any per tant es divideix en dotze mesos amb noms d'origen molt clars, tots procedents del llatí:

Gener es deriva d'Ianuarius, és a dir, mes dedicat al vell déu Jano (possiblement d'origen etrusc), símbol del Sol i de la Lluna i que tenia dues cares.

Febrer era el mes de la purificació, Februus, de Februarius. En la seva segona quinzena se celebraven les festes Lupercales, amb solemnes purificacions dels vius i commemoracions dels difunts.

Març estava dedicat a Mart, el déu de la guerra (l'antic Ares dels grecs), i a la primitiva Roma l'any començava precisament aquest mes. No s'ha d'oblidar que, segons la tradició, Mart era el pare de Rómulo, fundador de la ciutat.

Abril és el mes en què s'obre Aprillis, les forces de la naturalesa per a l'evolució dels vegetals. És el mes de la primavera, en la qual la potència genèrica s'obre amb major intensitat en els homes i dones.

Maig commemora Maia, filla d'Allante, mare de Mercuri i símbol de la festivitat dels cereals.

Juny és el mes a què se li atribueixen dos orígens diferents, segons uns descendia de Juno, la reina de l'Olimp, esposa de Júpiter (de rotundes formes immortalitzades per Rubens). Però segons d'altres el nom procedeix de Lucius Iunius Brutus, que va capitanejar la revolució que va destronar l'últim rei de Roma i va instaurar la República.

Juliol està dedicat a Iulius Caesar, nascut d'un part difícil provocat per una operació, que encara es practica i per això porta el seu nom (encara que he d'advertir que això és fals, ja que la paraula cesària ve del verb caedare, tallar, i s'ignora com va néixer Julio Cesar).

Agost estava dedicat a Cesar Octavio Augusto, primer emperador de Roma.

Quant als altres noms tenen un origen basat en adjectius numerals:

Setembre procedeix de septem, és a dir, set perquè era el setè mes quan, com he comentat, l'any començava el març.

Octubre, d'octo, vuit.

Novembre, de novem, és a dir nou.

Desembre, de decem, deu.

via | 86400

marcadors socials: ma.gnolia furl reddit Squidoo Technorati delicious google yahoo digg facebook

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada